Joskus sen näkee vain vilauksena auton ikkunasta hektisenä arkiaamuna kaupungille kiiruhtaessaan. Joskus sen aistii etäisenä tuoksuna tuulessa tai satamasta kantautuvana sumutorven syksyisenä törähdyksenä. Usein se vetää kuin huomaamatta iltalenkkeilijän askeleet rannoilleen.
Meren läheisyys tuo ajattoman rauhallisuuden ja onnellisuuden tunteen, jota ei voi selittää. On vaikea keksiä toista tapaa päästä samalla tavalla lähelle merta kuin kajakilla meloessa. Merenpinnan tasolla tuntee veden liikkeen ja haistaa meren tuoksut paljon selvemmin kuin edes veneellä liikkuessa on mahdollista. Tunne yhteydestä luontoon ja mereen on ainutlaatuinen.
SAARISTOMEREN LAIDALLA
Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran ympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet melontaan. Pääsaarten itäpuoli ja kapeat salmet ovat usein tuulisinakin päivinä suojaisia. Siellä rannat ovat pääosin ruovikkoa, johon asukkaat ovat raivanneet aukkoja omille tonteilleen rantautumista varten. Saarten välisten salmien länsipuolella maisema muuttuu jyrkästi.
Airiston leveän selän laitamilla rannat ovat meren armoilla. Ruovikkojen sijaan etenkin länteen antavia rantoja hallitsevat paljaat, aaltojen puhtaiksi pieksemät ja jäiden sileiksi hiomat kalliot.
Maakrapu pääsee näkemään Turun saarista vain pienen osan. Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran pääsaarten lisäksi salmissa ja Airiston reunamilla on kymmeniä pieniä saaria, joihin ei ole siltayhteyttä. Useimmat niistä ovat yksityisomistuksessa ja piilottelevat suojissaan mökkejä, mutta joihinkin voi vapaasti rantautua.
Melojalle rantautumista tärkeämpää on mahdollisuus kulkea kajakkinsa kanssa saarten väleissä maisemista ja luonnon läheisyydestä nautiskellen. Eikä mikään näky maailmassa ole yhtä kaunis kuin Airiston taakse laskeva aurinko.
VESILLE!
Melontaan on helppo tutustua vuokraamalla kajakki. 50/50 Bistro & Puodin laiturissa Satavassa on kuluneena kesänä aloittanut toimintansa Aavameri, joka paitsi vuokraa kajakkeja ja SUP-lautoja, myös järjestää melontakoulutuksia. Myös Harjattulan kartanon Rantakahvila Juho Kusti vuokraa kajakkeja ja SUP-lautoja.
Mantereen puolella Uittamolla tukikohtaansa pitää Saaristomeren melojat ry, joka niin ikään vuokraa kajakkeja ja järjestää koulutuksia. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen myös mahdollisuuden oman kajakin säilyttämiseen.
Oman kajakin omistava kuljettaa sitä kätevästi auton kattotelineillä ja voi periaatteessa valita lähtöpaikkansa. Rantojen sulkeutuneisuudesta johtuen vesillelaskupaikkoja on kuitenkin rajoitetusti. Parasta on, jos auton saa ajettua lähes rantaan asti. Silloin kajakki on helppo nostaa katolta melkeinpä suoraan mereen. Tähän tarkoitukseen saarilla on kaksi paikkaa ylitse muiden.
Vanha Kakskerrantie päättyy paikkaan, josta Hirvensalon vanha ponttonisilta aikoinaan kulki Korppolaismäelle. Paikalla on parikin mahdollisuutta ajaa auto aivan rantaan ja laskea kajakki matalaan rantaveteen. Paitsi Hirvensalon rantojen kiertämiseen, tämä paikka sopii tukikohdaksi myös Aurajokeen ja Ruissalon ympäri suuntautuville melontaretkille.
Toinen hyvä vesillelaskupaikka löytyy Satavasta, Hirvensaloon johtavan sillan kupeesta. Hirvensalon suunnasta tultaessa sillan oikealla puolella on vanha ramppi ja lastauspaikka.
Autolle on hyvin tilaa ja ranta on hiekkaa ja kivikkoa. Sijainti on erinomainen niin Satavan, Hirvensalon kuin Kakskerrankin vesille halajavalle.
SALMIEN SYLISSÄ
Mukavia reittejä aloittelevallekin melojalle löytyy etenkin Satavan itäpäästä. Kulhon saaren kiertäminen on paikallinen klassikkokierros, jonka aikana voi bongata mereltä käsin niin Kulhon muinaisen linnavuoren kuin Kulhon kartanonkin. Monet muistavat kartanon entisenä poikakotina ja kesäsiirtolana, joka sittemmin on toiminut kuvauspaikkana elokuvassa Tummien perhosten koti.
Saarelle on myös mahdollista rantautua. Siihen tarkoitukseen paras paikka on pohjoisrannan itäosassa oleva vanha lauttalaituri.
Kulhon kierrokseen voi mukavasti yhdistää Kirkkoherran kiertämisen. Harjattulan edustalla oleva pieni saari muodostuu terävistä lohkareista ja näyttää siltä, kuin se olisi väkivaltaisen maanjäristyksen tuotosta. Saari on yksityisomistuksessa ja siinä on mökki.
Myös arvokkaana lintulahtena tunnettu Friskalanlahti on kiehtova melontakohde. Siellä käymistä suunniteltaessa tulee huomioida voimassa olevat suojelumääräykset.
AIRISTON AALLOILLA
Salmien suojasta Airiston laidalle saavuttaessa edessä aukeaa avoin meri. Sen huomaa paitsi maisemien avartumisesta myös aaltojen nousemisesta. Airistolla on aallokkoista silloinkin, kun salmien välissä on lähes tyyntä.
Järvistensaaren kiertäminen on mainio tapa tutustua merimelontaan. Etenkin saaren länsipään jylhät avokalliot ja pohjoispuolen luodot ovat näkemisen arvoisia. Kiikarin mukaan ottamalla voi päästä tarkkailemaan niin silkkiuikkujen sukeltelua Kutuluodon lähistöllä kuin nähdä lokkien ruokkivan poikasiaan Foudinniemen edustan luodoilla.
Airistolla tuulee useimmiten lounaasta. Myötätuulesta nautiskelemisen voi maksimoida melomalla Satavan sillalta Hirvensaloa myötäpäivään kiertäen aina Hirvensalon vanhalle sillalle asti. Kommonaukon edustan pikkusaaret muodostavat hauskan sokkelon, jonka läpi voi pujotella pohjoiseen meloessaan.
Viimeiset terveiset Airiston rannoille heitetään Kaasavuoren huiman jyrkänteen ja rauhoitetun Rautakarin punaisten kallioiden välissä. Jos reitin haluaa meloa edestakaisena, kannattaa se aloittaa päinvastaiseen suuntaan. Myötätuulen saaminen loppumatkalle on aina tervetullutta pitkän retken päätteeksi.
Satavan länsirantaa etelään melomalla pääsee näkemään useita jyrkkiä rantakallioita. Erityisen jylhinä merestä kohoavat Raumanpään ja Erikvallannokan kallioniemet, jotka kannattaa voimakkaan ristiaallokon takia kiertää riittävän kaukaa.
Näkemisen arvoisia ovat myös Erikvallan eteläpuolen lintuluodot ja pienet saaret. Aution Paljaskarin rannassa on suojaisa laguuni ja hiekkaranta, joka sopii mainioksi taukopaikaksi. Toinen mukava taukopaikka tällä reitillä on Annalanlahden luonnonhiekkaranta Satavassa.
TEKSTI JA KUVAT: SAMI PYÖRRE
Kirjoitus on julkaistu Maininki-lehdessä lokakuu 2021.