Turun seudun karttapalvelu on paikalliskartoista kiinnostuneen aarreaitta. Verkkopalvelusta löytyvät niin ajantasaiset maasto- ja kaavakartat kuin suuri määrä uusia ja vanhoja ilmakuvia.
Retkeilijän iloksi palveluun on merkitty myös Turun luontopolut. Vihreillä pallonauhoilla opaskartalle piirrettyjä reittejä löytyy ainakin Ruissalosta, Katariinanlaaksosta ja Pomponrahkalta. Myös Kyyrlän ja Toijaisten kalliometsissä kulkeva Hirvensalon luontopolku on mukana.
Yllättäen Hirvensalon kartalta löytyy toinenkin luontopolku. Kaistarniemen alueelle piirretty rengasreitti näyttäisi yhdistävän Kiviniemen, Sorttamäen ja Vaahemäen metsät toisiinsa.
Löytö kummastuttaa. Kaistarniemen maastossa ei ole luontopolkuun liittyviä reittimerkkejä. On kuin opaskartan luontopolkua ei todellisuudessa olisi olemassa.
Kadonneen luontopolun arvoitus
Turun kaupungin verkkosivut eivät mainitse Hirvensalon toista luontopolkua sanallakaan. Osia sen reitistä on kyllä merkitty Turun yleiskaavaa varten laadittuun viherverkkosuunnitelmaan, mutta se ei erottele luontopolkuja, vakiintuneita metsäpolkuja ja muita virkistysreittejä toisistaan mitenkään.
Arvoituksen avain piileskelee vuonna 2005 laaditussa Vapaat rannat -raportissa. Siitä löytyy seuraava maininta: ”Palvelukeskukselta on ilmeisesti aiemmin kulkenut luontopolku Kiviniemeen, mutta nykyisin polku on löydettävissä ainoastaan Verkkokujalta etelään. Tämäkin osuus polusta on tosin melko heikossa kunnossa. –– Polun varressa on opastetaulu, joka vaatisi välitöntä kunnostusta, kuten myös monet muut alueen opastetaulut.”
Kaistarniemen luontopolku on kuin onkin ollut olemassa vielä vuosituhannen alussa, joskin enää osittaisena ja huonokuntoisena. Opastaulujen lisäksi reitti on varmasti ollut merkitty maastoon. Sen varrella on ollut jopa nuotiopaikka.
Verkkoselailu ei paljasta asiasta enempää. Salapoliisityötä on jatkettava maastossa.
Vapaat rannat -raportti mainitsee luontopolun lähtöpaikaksi Moikoisten palvelukeskuksen eli Meri-Karinan, jonka kupeeseen on sittemmin noussut Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli. Paikka on tutkimusretkelle sopiva lähtöpiste. Se on helppo saavuttaa bussilinjalla 54.
Opaskartta piirtää luontopolun kulkemaan palvelukeskukselta etelään. Katsahdus Karinakodin parkkipaikan teräskaiteen taakse paljastaa polun olevan tosimaailmassakin yhä olemassa. Se luikertelee ihmisjalkojen heinikkoon tallaamana poikki rantaniityn ja liittyy sen halkaistuaan rivitalojen ja venevalkaman väliselle Kiviniemenpolulle. Meri on lähellä, mutta tiheä ruovikko piilottaa sen taakseen.
Vanhat ilmakuvat kertovat alueen muutoksista. Vuoden 1986 kuvissa Laitsalmen venevalkamaa eli nykyistä BT-Marinaa ei vielä näy. Rivitalot ovat puolestaan ilmestyneet niitylle vasta 2010-luvulla.
Löytö lähteen laidalla
Venevalkaman ohitettuaan kartan luontopolku poistuu Kiviniemenpolulta oikealle. Samalta kohtaa puikahtaa kuitenkin vastakkaiseen suuntaan toinenkin metsäpolku. Se houkuttelee harharetkelle kalliojyrkänteen ja ruovikon väliseen suojaisaan rantalehtoon.
Pienen lehtokävelyn jälkeen vastassa on polulle asetettu puinen kuormalava. Se on tarpeen, sillä polulle valuu kallion juurella pulppuavasta lähteestä jatkuvasti vettä.
Vielä muutama vuosi sitten saniaisten suojelema lähteensilmä oli reunustettu ikivanhalla puukehällä, jonka vieressä kukkivat luonnonvaraiset valkolehdokit. Sittemmin lähde on harmillisesti vandalisoitu lapioimalla se täyteen maa-ainesta.
Lähistöltä löytyy yllättäen muutakin tuhoutunutta: maassa makaavat luontopolun opastaulun jäännökset! Taulun teksti ei ole enää luettavissa, mutta sen kehyksen palasista voi löytää 1990-luvulle ajoittuvan kaiverruksen.
On mahdotonta sanoa, onko opastaulu seissyt aikanaan juuri tällä paikalla. Se on yhtä kaikki suora todiste siitä, että alueella todella on ollut luontopolku.
Pian lähteen jälkeen polku kapuaa jyrkästi ylös kalliolle. Perillä odottaa avara merinäköala, jota vartioi vanha, myrskytuulten runtelema saaristomänty.
Maisema pysäyttää. Paikka on yksi Hirvensalon kauneimmista.
Kiviniemen muinaisrannat
Polku jatkuu näköalapaikalta eteenpäin, mutta päätyy ennen pitkää pihaan. Jatkamisen sijaan kannattaa palata takaisin opaskartan reitille, Kiviniemenpolun tuolle puolen. Siellä kadonnut luontopolku kapuaa tiilenpunaisten rivitalojen takaiseen Kiviniemen kalliometsään.
Satoja vuosia sitten, ennen meren vetäytymistä, Kiviniemi on ollut nimensä mukaisesti kivinen niemi. Kumpuileva metsä on yhä täynnä muinaisia rantakivikoita ja lohkareita, joiden lomassa risteilee kutsuvia polkuja.
Kalliometsän länsiosan hämyisässä ja kosteassa laaksossa lepää valtavan kaatuneen puun runko. Tarkkaan maastoa koluamalla täältäkin voi löytää luontopolkuun kuuluneen opastaulun palasia.
Oikealla polulla pysymistä helpottaa Turun seudun karttapalvelun seuraaminen kännykän näytöltä. Se näyttää kartalla kulkijan oman sijainnin. Toisaalta mikä tahansa polku on yhtä hyvä kuin jokin muu. Näytön tuijottamista palkitsevampaa onkin antaa jalkojen hakea omat reittinsä ja keskittyä luonnosta nauttimiseen.
Ennen pitkää polku saapuu metsänreunaan, 1990-luvulla rakennetun pientaloalueen laidalle. Siellä se kääntyy oikealle ja jatkuu Pitkäsiima-nimistä väylää pitkin kohti pohjoista.
Vaahemäen pähkinälehto
Kadonnut luontopolku saa Pitkälläsiimalla uuden elämän. Sen reitti lähtee seuraamaan sinisellä maalattuja Paavonpolku-merkkejä, joiden ohjastus noudattaa löyhästi luontopolun ammoista kulku-uraa.
Metsäisen Sorttamäen ylittämisen jälkeen polku kulkee poikki laajan peltoaukean ja saapuu sitten Vaahemäen reunaan. Toisin kuin Kivimäki ja Sorttamäki, Vaahemäki on kokonaan luonnonsuojelualuetta. Syynä suojeluun on mäellä kasvava pähkinälehto.
Niin siniset Paavonpolku-merkit kuin opaskartan vihreä pallonauha ohjaavat kulkijan patikoimaan pitkin Vaahemäen eteläreunaa. Antoisampi reitti löytyy kuitenkin jatkamalla leveää polkua lähes mäen yli ja kääntymällä juuri ennen pohjoispuolelle saapumista oikealle.
Loivasti ylämäkeen nouseva polku tunkeutuu suoraan pähkinälehdon vihreään sydämeen. Siellä se seuraa kielomattoon kulutettua uraa aina mäen itäreunaan asti.
Vaahemäki on kauneimmillaan illalla, kun laskevan auringon kultainen valo siivilöityy pähkinäpensaiden lehvästöjen läpi. Hämärässä hiljaa kulkien voi onnistua näkemään lohkareen alla pesivän mäyräperheen iltapuuhissaan. Keväällä täällä kukkivat sini- ja valkovuokot.
Mäen itäpäässä polku saavuttaa kevyenliiken-teenväylän, joka johtaa suoraan takaisin Taidekappelille. Sitä ennen opaskartta ohjaa kuitenkin vielä pienelle puikahdukselle väylän toiselle puolelle, kohti merta. Paikalta löytyy loiva lehtokumpare, jolla kasvaa useita komeita tammia.
Ihmiselle tärkeät metsät
Kaistarniemen luontopolku on kauan sitten unohdettu, mutta silti yhä olemassa. Sen elävinä muistoina näyttäytyvät sen vanhoja linjauksia seurailevat, yhä aktiivisessa käytössä olevat metsäpolut. Ne todistavat Kiviniemen, Sorttamäen ja Vaahemäen kaltaisten alueiden pysyvästä tärkeydestä seudun asukkaille.
Hirvensalon rakentamisen jatkuessa on syytä toivoa, että säilyneiden metsälaikkujen arvo muistetaan ja tunnustetaan – oli niillä merkittyjä luontopolkuja tai ei.
Linkkejä:
Turun seudun karttapalvelu
Vapaat rannat -raportti
Ulkoilureitistön nykytila (Turun yleiskaava 2025/2030)
Teksti ja kuvat: Sami Pyörre
Artikkeli on julkaistu painetussa Maininki-lehdessä 5/2023 (elokuu)