Säälimätön menneisyys on nyt julkaistu

Säälimätön menneisyys on hirvensalolaisen Nicolas Oblinin tekemä laulu, joka on julkaistu suoratoistopalveluissa ja YouTubessa.

Opintovapaalla Haarlan koulusta olevan luokanopettaja Orblin sanoo, että laulun julkaiseminen on ollut pitkäaikainen haave ja alku isomman kokonaisuuden tekemiselle.

”Tavoitteena on albumikokonaisuuden tekeminen.”

Orblin kertoo tehneensä lauluja ”aina”. Muutama vuosi sitten hänelle alkoi vahvistua käsitys, että biisejä pitäisi saada myös jonnekin yleisemmin kuultavaksi. Pelkästään kavereiden iloksi soittaminen ei tuntunut enää riittävältä.

”Opintovapaalla olen opiskellut Turun konservatoriossa laulun kirjoittamista. Samalla syntyi uudestaan yhteys Pasi Ketolaan, joka on tuottanut Säälimättömän.”

”Soitimme Pasin kanssa aikoinaan parikymmentä vuotta sitten yhdessä sen aikaisilla kamoilla, mutta sitten meni pitkä aika niin, ettemme olleet tekemisissä toistemme kanssa. Nyt oli hienoa taas päästä yhteen.

Tuottaja Pasi Ketola on musiikin monitoimimies ja tuttu mm. Finlanders-yhtyeestä. Kappaleet äänitettiin ja muokattiin hänen kotistudiollaan.

”Pasi on ollut todella tärkeä tuki. Hän muokkasi tekemääni aihiota reippaasti ja viimeisteli sen julkaistavaan kuntoon.”

Ensimmäinen aihio Säälimättömästä syntyi Orblinin mukaan jo kymmenisen vuotta sitten. Kavereilleen hän on sitä aina silloin tällöin esittänyt.

”Pidin Pasin tekemiä muutoksia hyvänä, mutta mietin onko alkuperäinen enää edes tunnistettavissa. Soitin demon kotona ja perheeni vakuutti, että huoleni on turha.”

Orbin kertoo, että opiskelujen yhteydessä hän ”päivittänyt” laulujen tekemisen taitojaan. Aikaisemmin laulujen osat saattoivat seurata kaavamaisesti toisiaan ja kokonaisuus kuunneltiin alusta loppuun. Nyt suoratoistopalveluiden aikakaudella laulussa on oltava koukkuja enemmän.

”On pidettävä kuuntelija mielenkiintoa yllä toisella tavalla kuin aikaisemmin. Sanoitukset ja biisin rakenne on saatava tiiviiksi.”

”Säälimätön menneisyys
aina heijastelee tulevaan
siitä on iäisyys sama syyllisyys
aina esiin tulee vaan”

Kuinka paljon biisissä on tekijän omasta elämästä?

”Musiikin tekeminen on hieman kuin terapiaa. Kappaleissani on aina jotain omasta elämästä, mutta eivät ne suoraan kerro minusta”, Orblin sanoo.

”Yleensä sävel syntyy ensin. Sanojen tekeminen vaatii enemmän aikaa.”

Orblin sanoo, että musiikin tekeminen pysynee hänellä harrastuksena jatkossakin. Syksyllä on edessä paluu luokanopettajaksi Haarlan kouluun.

”Tykkään opettamisesta ja työskentelystä koululaisten kanssa. Heiltä saa myös välitöntä ja vilpitöntä palautetta.”

”Musiikin tekeminen elantona ei tunnu realistiselta enkä sitä sen vuoksi ole edes oikeasti miettinyt. Tämä ensimmäinen julkaisu on mukava asia. Jos Säälimätön menneisyys saa myös radiosoittoa, niin se olisi kaikki bonusta.”