Saara-Sofia Sirén: Lisää merellisyyttä Turkuun

nainen seisoo luistelukentän vieressä koiran kanssa
Saara-Sofia Sirén ja perheen uusi jäsen Eddy-koira Honkaistenpuiston kentän laidalla. Talkoilla jäädytetty kenttä on ollut kovalla käytöllä tänä talvena.

Turun pitäisi tuoda merellisyyttä enemmän asukkaidensa elämään. Turku sijaitsee meren rannalla, mutta liian vähän on kiinnitetty huomiota siihen, että asukkaat pääsevät nauttimaan rannoista ja merestä. Näin sanoo kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.), joka kevään eduskuntavaaleissa hakee jatkoa kahdelle edeltävälle kaudelle.

”Olen eduskuntatyöni takia ollut paljon myös Helsingissä, ja täytyy sanoa, että Helsingissä merellisyys on paljon konkreettisempaa kuin Turussa. Esimerkiksi täällä kotisaarellani Hirvensalossa on hyvin vähän mahdollisuuksia päästä rantaan.”

”Turku on maailman kauneimman saariston pääkaupunki, ja tähän liittyvää potentiaalia pitäisi käyttää paljon nykyistä enemmän. Kävelyreitit rannoilla voisivat olla polkumaisia eivätkä vaatisi suuria investointeja. Asukkaiden virkistäytymiseen ja hyvinvoinnille niillä olisikuitenkin suuri merkitys.”

MOIKOISTEN TALKOOJÄÄKENTTÄ

Sirén on ollut talven aikana mukana talkooporukassa, joka on sopinut kaupungin kanssa Moikoisissa sijaitsevan Honkaistenpuiston kentän jäädytyksestä. Muutaman välivuoden jälkeen kentältä onkin taas kuulunut luistelevien lasten riemu, ja aikuiset ovat päässeet pelaamaan pipolätkää.

”Olen itse ollut muutaman kerran jäädyttämässä. Mieheni, veljeni ja isäni ovat myös olleet mukana talkoissa. Kaupungilta olemme saaneet ohjeet ja välineet kentän jäädyttämiseen ja kunnossa pitämiseen. Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut hyvin.”

”Luistelijoita on ollut tosi paljon. Ja sehän ilahduttaa eniten, kun jäädytettyä kenttää käytetään.”

Kaupungin laatiman listan mukaan Hirvensalossa olisi kaksi muutakin kenttää,jotka sopisivat talkookentiksi: Suulikenttä Majamäessä ja Kaistarniemenpuiston pallokenttä. Syvälahdenpuiston, Wäinö Aaltosen koulun ja Haarlan kenttien jäädytyksestä huolehtii kaupunki.

Jos intoa ja talkooporukkaa riittää, lähiliikuntamahdollisuuksista voi toki huolehtia myös oma-aloitteisesti. Kakskertajärven luistelubaana on käytettävissä muutaman henkilön aktiivisuuden ansiosta. Moikoisissa talkooporukka on mahdollistanut myös hiihtämisen lähipelloilla tekemällä sinne kaikille avoimet ladut.

Tekeminen yhdistää ja talkoot lisäävät yhteisöllisyyttä. Sirénin mukaan talkoomallia voisi ehkä kokeilla myös Sorttamäen uimarannalla, joka ei kuulu kaupungin virallisesti ylläpidettäviin uimarantoihin. Ensisijaisesti hän toivoo kuitenkin kaupungin lisäävän rantojen ylläpitoa.

”Tosiasia on, että meren rannalla sijaitsevassa Turussa on melko vähän uimapaikkoja ja vähemmän kuin muissa isoissa kaupungeissa. Sorttamäessä uimaranta on jo valmiina, jos vaan päätettäisiin sen ottamisesta käyttöön. Tällaisilla lähiliikuntapaikoilla on suuri merkitys asukkaiden hyvinvointiin, joten niihin kannattaisi panostaa.”

KIINNOSTUS VAALEIHIN KASVANUT

Saara-Sofia Sirén sanoo huomanneensa, että politiikka ja eduskuntavaalit kiinnostavat ihmisiä aikaisempaa enemmän. Tietoisuus poliittisista kysymyksistä on kasvanut samaa tahtia taloudellisen ja yleisen epävarmuuden kanssa. Samanaikaisesti puolueiden ideologiset painotukset ovat tulleet aikaisempaa näkyvämmiksi.

”Vastakkainasettelu on kasvanut, mikä on huolestuttavaa. Suomalaisen järjestelmän vahvuus on ollut monipuoluejärjestelmä, jossa on kyetty muodostamaan erilaisia koalitiohallituksia. Tällaisesta yhteistyöstä yli puoluerajojen pitäisi pystyä huolehtimaan jatkossakin.”

Sirén sanoo, että vaaleissa riittää jännitettävää. Edes istuva kansanedustaja ei voi etukäteen olla koskaan täysin varma omasta jatkopestistään. Lisäksi kolmen suurimman puolueen väliset erot kannatusmittauksissa ovat olleet hyvin pieniä. Ja kun vaalien jälkeen ruvetaan neuvottelemaan, pitäisi kasaan saada järkevä hallitusohjelma. Julkisen talouden kestokyky ja valtionvelan suuruus puhuttavat, ja puolueilla on niihin erilaisia näkökantoja.

”Henkilökohtaisesti pidän alkavan kauden tärkeimpänä asiana talouskasvun sovittamista yhteen ilmastopäästöjen vähennystavoitteiden ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kanssa. Ensi kausi on kriittinen sen suhteen, että nämä asiat saadaan sovitettua yhteen.”

”Meillä on hyvä ja oikea tavoite saavuttaa hiilineutraalisuus vuonna 2035. Siihen liittyen laadittiin tällä kaudella laskelmat ja selonteot. Valitettavasti näiden selontekojen pohja on nyt kuitenkin pettänyt pandemian, Ukrainan sodan ja energiakriisin sekä hiilinielujen romahtamisen myötä. Alkavalla kaudella pitääkin luoda uusi tieteellinen pohja, joka mahdollistaa etenemisen kohti tavoitetta.”

Sirén sanoo, että esimerkiksi vetytalouteen liittyy valtavia mahdollisuuksia Suomelle. Jos vety tuotetaan uusiutuvalla energialla, saadaan se käyttöön ilman hiilidioksidipäästöjä.

”Jos saisimme Suomeen esimerkiksi 10 prosenttia EU:n asettamasta vihreän vedyn tavoitteesta, toisi se tänne kymmenien miljardien eurojen investoinnit, työpaikkoja ja verotuloja.”

TEKSTI JA KUVA: SEPPO KEMPPAINEN

Juttu on julkaistu Maininki-lehdessä 2/2023. Lue näköislehti.

Jätä kommentti