Siirtymiä-taidenäyttely Taidekappelissa elokuussa

Alli Alho, Bela Czitrom ja Sofia Saari pitävät yhteisnäyttelyn Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turussa 2. – 30.8.2024. Avajaiset lauantaina 3.8. kello 17, tervetuloa!

Alli Alho on Turun Taideakatemiasta (Piirustuskoulusta) valmistunut kuvanveistäjä. Hän asuu ja työskentelee Vaasassa kuvanveistäjänä ja taideopettajana. 

”Teoksissani näkyy vahva yhteys Afrikkaan, jossa minulle lapsuudessa ja nuoruusvuosina kasvoi minuus sekä käsitys ympäristöstä ja olemisesta, muodon taju ja haju. Teoksissani on tuntoaisti läsnä”, Alho sanoo.

Alhon teokset käsittelevät usein jonkinlaisia rajapintoja, luopumista, rikkoutumista ja uuden muodon etsimistä tai jonkinlaista sopeutumista, yleisinhimillisyyttä. 

Taidekappelissa Alholla on esillä kaksi teoskokonaisuutta: “Niin kuin saven sinä särjet heidät” ja “Sinä olet muovannut minut niin kuin saven”. Teokset ovat saaneet vaikutteita etiopialaisesta luonnonsavesta valmistetusta ruukusta, joka on raku-tyyppisessä poltossa saanut kauniin noetun pinnan. Ruukun nahasta ja simpukoista tehty, jo osin rikki mennyt suojus tuntuu kertovan jotain herkkää myös ihmisyydestä.  

Alli Alho

Bela Czitrom on diplomikuvanveistäjä, kuvataiteen opettaja ja taiteen entisöijä, jonka kotipaikka on Turku. Czitrom on syntynyt Transilvaniassa. Hän valmistui Academia de Arte Vizuale Ion Andreescu Romaniasta.

Czitromin töiden ideat tulevat elämänkokemuksesta sekä transilvanialaisesta mystiikasta, samoin kuin suomalaisesta kulttuurista. ”Tavoittelen universaalia symboliikkaa teoksiini, ne eivät ole sidoksissa aikaan tai paikkaan”, taiteilija kuvailee.

Syntymä, kuolema, usko, onnellisuus, kipu, tulevaisuus, menneisyys, maailmankaikkeus, uhrautuminen, taistelu pahuutta vastaan sekä vastaamattomat kysymykset olemassaolosta ovat kaikki teemoja, joita Czitrom käsittelee töissään.

Bela Czitrom The lost universe

Sofia Saari on kuvanveistäjä, taidemaalari TaM. Kuvataiteilijana häntä inspiroi pohjoinen luonto ja sen monet kertomukset. Selkeiden konstruktioiden yhdistäminen satumaisiin väreihin ja orgaanisiin elementteihin on hänestä kiinnostavaa.

Saari tuo Taidekappeliin Vedenjakajia-maalauskokonaisuuden. ”Maalaukset ovat syntyneet matkoillani pohjoisessa luonnossa. Olen viettänyt paljon aikaa luonnossa Turun saaristomaisemista aivan pohjoiseen Enontekiöön. Huomaan sekä meren rannassa että tunturissa veden kiehtovan minua, vetävän puoleensa. Minulle on tullut tavaksi pysähtyä tutkimaan sen olemusta luonnoslehtiö mukanani”, Saari toteaa.

Veden äärellä vietetty meditatiivinen, syvä ja keskittyvä aika on muodostunut maalauksissa veden kertomuksiksi. Saari kuvaa vesimaisemillaan elämän hetkellisyyttä ja sen ennalta arvaamatonta liikettä, joka muodostuu pohjan, pinnan ja ympäristön heijastuman kohdatessa veden pinnassa.

”Näihin veden näytelmiin uppoudun ajattomalta tuntuviksi hetkiksi. Tämän keskittyneen ja toisaalta loputtomasti muuttuvan visuaalisen asetelman koen uudelleen studiossa maalatessani luonnokset valmiiksi teoksiksi. Läheltä katsottuna maalaukseni ovat lähes abstrakteja siveltimenvetoja, kauempaa ne näyttävät osittain hyvinkin esittäviltä.”

Valon paino Sofia Saari

Yhteystiedot

Alli Alho

+358 50 401 2559, alli.alho@edu.vaasa.fi  

Bela Czitrom

+358 40 9615954, belaenator@gmail.com     www.bela.fi

Sofia Saari

+358 45 8440 411, sofia@sofiasaari.com       www.sofiasaari.com

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku

Avoinna ma–ke ja pe 11–16, to 11–18.30, la–su 12–15

Pääsymaksu 5 €, avajaisiin on vapaa pääsy

Toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, p. 0440 550 370, taide.kappeli@gmail.com

www.taidekappeli.fi