Painetun Maininki-lehden julkaiseminen nykyisten tekijöiden toimesta on loppunut. Jos haluat lisätietoja tai olet kiinnostunut jatkamaan lehden julkaisemista, ota yhteyttä: Seppo Kemppainen, puh. 050 345 9278 (seppo.t.kemppainen(a)gmail.com)

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Sons of Solar: Aurinkosähköä helposti ja luotettavasti

Paakuva 72 dpi
Paneelit katolle asennettuna.

”Kaikki tapahtui erittäin näppärästi. Itselle ei jäänyt muuta kuin muutaman nettilomakkeen täyttäminen Sons of Solarin poikien ohjeiden mukaisesti”, sanoo aurinkosähköjärjestelmän omakotitaloonsa asennuttanut Jukka Peitsala.

Peitsalan katolla on peräti 22 paneelia, jotka tuottavat noin 8kW:n tehon.

”Hieman ylimitoitettu järjestelmä on tällä hetkellä, mutta esimerkiksi sähköauton lataaminen saattaa tulla jatkossa ajankohtaiseksi. Ja sähkön ylituotannon myyn sähköyhtiölle, mikä tietysti pienentää maksettavaksi jäävää sähkölaskua.”

Asiantuntija Aleksi Vanhanen vahvistaa vieressä, että vanhat käsitykset ylituottosähkön myynnin vaikeudesta voi heittää romukoppaan. Sähköyhtiöillä on velvollisuus ostaa yli jäävä sähkö, ja kilpailutilanteen myötä myös maksettava korvaus on noussut varteenotettavaksi.

Vanhanen kertoo, että Sons of Solar suunnittelee asennettavan järjestelmän aina jokaiseen kohteeseen sopivaksi.

”Käytämme mieluiten kotimaisten toimittajien tuotteita. Tällöin yhteistyö on mutkatonta, ja etäseuranta ja laitteiston hallintajärjestelmät ovat helppoja käyttää.”

Sons of Solar tarjoaa avaimet käteen -ratkaisuja, eli siis kaiken tarvittavan suunnittelusta asennukseen ja opastukseen. Tavoitteena on, että kaikki sujuu asiakkaan kannalta mahdollisimman helposti ja luotettavasti.

”Järjestelmä on käytännössä huoltovapaa”, Vanhanen sanoo. ”Paneeleilla on yli 80 %:n tuottotakuu 25 vuoden ajan. Joitain komponentteja ja invertterin voi joutua vaihtamaan järjestelmän noin 30 vuoden eliniän aikana mutta paneelit kestävät pitkään, jopa 40 vuotta.”

Paneeliteknologia on kehittynyt paljon, jolloin samalla investoinnilla saadaan aikaisempaa enemmän tehoja. Lisäksi nyt sähkön hinnan noustua investoinnin takaisinmaksuaika on omakotitaloasujalle tyypillisesti jo reilusti alle 10 vuotta.

Asennus etelään suuntautuvan katon lappeelle on tehokkain, mutta itä-länsi-suuntainen asennuskin on täysin mahdollinen. Paneelit asennetaan molemmille lappeille, jolloin sähköä kertyy eniten aamuisin ja iltaisin.

”Paneelien asentaminen ei vaikuta kattoon juuri mitenkään. Mitään tukitelineitä paneelien kulman säätämiseksi ei tarvita”, Vanhanen sanoo. Asentaminen ei lain mukaan vaadi toimenpidelupaa, mikäli se ei merkittävästi vaikuta ympäristöön tai kaupunkikuvaan.

Saaristoprojekti 2022

Aurinkosähkö on luonnon tuottamaa sähköä, joten sen ympäristöjalanjälki on erittäin pieni. Sen merkitys fossiilisten energiaratkaisujen vaihtoehtona on globaalisti jatkuvassa kasvussa.

Sons of Solar on käynnistänyt jälleen tänä kesänä saaristoprojektin, jonka tavoitteena on parantaa saariston energiaomavaraisuutta ja luonnon monimuotoisuutta. Projektissa on panostettu ruotsinkieliseen palveluun, koska on kohtuullista, että jokainen voi tehdä hankintapäätöksen omalla äidinkielellään.

Saaristoprojektiin liittyy myös yhteistyö Elävä Itämeri Säätiön kanssa. Jokaisesta projektin aikana tehdystä asennuksesta yhtiö lahjoittaa 200 euroa säätiön työlle Saaristomeren vedenalaisen monimuotoisuuden suojeluun.

Viime vuonna yhtiö lahjoitti 6000 euroa. Tämän kesän tavoitteena on 50 asennusta ja 10 000 euron lahjoitus.

Saaristoprojektin alueet ja aikataulut:

  • Meri-Turku – Paraisten saaristo 1-30.6.
  • Naantali – Taivassalo – Kustavi 1-31.7.
  • Kemiö – Tammisaari – Inkoo 1-31.8.
  • Ilmainen suunnittelukäynti: 044 218 1600, på svenska 040 700 2268