Bistro ja Puoti – vahvuuksien kanssa eteenpäin

– Eteenpäin mennään valoisin mielin, vaikka vaikeatakin on tässä korona-aikana ollut, sanoo yrittäjä Tommi Hirvonen Satavan 50/50 Bistro ja Puoti -liikkeestä.

Keskellä talvea ja keskellä iltatarjoilurajoituksia 50/50 täyttyy asiakkaista lounasaikaan. Välillä joku on joutunut odottamaan pöydän vapautumista, vaikka lisätilaa ravintolalle on otettu kaupan puolelta.

Hirvonen on pystynyt tarjoilemaan lounasta bistrosta keskeytyksettä läpi koronakurjimuksen.

– Mielestäni tämä osoittaa, että saarilla ja Satavassa on kysyntää monipuolisille palveluille ympäri vuoden. Omalta osaltamme olemme pystyneet vastaamaan lounasruokaa etsivien tarpeisiin.

– Olisi tietysti hienoa, jos alueelle tulisi muitakin palveluita ympärivuotisesti. Se vahvistaisi kaikkien mahdollisuuksia toimia täällä saarilla.

Kevään edetessä odotukset nousevat. Kesällä aktiivisuus saarilla kasvaa, mikä näkyy suoraan ravintolan kassassa.

– Kun kesävesi avataan, alkaa täällä liikkua väkeä ihan eri tavalla kuin talvella.

Kesämökkejä saarilla onkin paljon. Tilastojen mukaan vapaa-ajan asuntoja on kaikkiaan yli 2000.

Vahvasta luottamuksesta tulevaan kertoo sekin, että 50/50 on saanut uuden keittiömestarin. Alunperin espanjalainen José Garcia muutti viime vuonna Lahdesta Turkuun ja Hirvosen leipiin.

– José on todellinen pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen, jonka kanssa on hyvä kehittää ravintolan toimintaa. Selkeys ja suunnitelmallisuus keittiössä luo rentoa ilmapiiriä koko ravintolaan, myös salin puolelle.

– Minä opin häneltä espanjaa ja uusia keittiöön liittyviä asioita. Samalla José oppii suomea. Tavoitteena on tulla koko ajan ammatillisesti paremmiksi.

– Step by step, sanoo José itse, kun häneltä kysyy, miten ravintolaa kehitetään. – Pitää olla päämäärä, mutta kaikkea ei voi saavuttaa yhdellä kerralla. Askel kerrallaan eteenpäin.

Josén tuomat espanjalaisvaikutteet näkyvät myös ruokalistalla, mutta sopivasti suomalaisiin ja saaristolaisiin tapoihin sovitettuna.

– Välimerellisyys yhdistettynä itämerellisyyteen, se varmasti tulee näkymään jatkossa enemmän, Hirvonen sanoo.

50/50 on harvinainen yhdistelmä kauppaa ja ravintolaa. Monessakaan kaupassa ei ole anniskeluoikeuksia, vaikka yhdistelmä on viime aikoina ruvennut kiinnostamaan myös suuria kauppaketjuja.

”Satavan kauppa” on monille käsite, joka liittyy lapsuuteen ja saarten vaiheisiin. Tunteet ja muistot nousevat edelleen monelle asiakkaalle pintaan, kun he nousevat rappusia kauppaan.

– Tämä on yksi meidän vahvuutemme ja pidämme siitä kiinni jatkossakin.

50/50 Bistro&Puoti Satava