Painetun Maininki-lehden julkaiseminen nykyisten tekijöiden toimesta on loppunut. Jos haluat lisätietoja tai olet kiinnostunut jatkamaan lehden julkaisemista, ota yhteyttä: Seppo Kemppainen, puh. 050 345 9278 (seppo.t.kemppainen(a)gmail.com)

Suomen Joutsen ja aikamatka ensimmäisen purjehduksen tunnelmiin

Suomen Joutsenen ensimmäisen valtameripurjehduksen tunnelmiin pääsee tutustumaan hienolla tavalla Yleisradion julkaiseman vanhan filmin välityksellä. Suomen Joutsen kynti maailman meriä –katsauksessa on käytetty arkistomateriaalia, jota laivan lääkäri Ilmari Snellman kuvasi ensimmäisen matkan aikana.

Ohjelmassa komentajakapteeni Erkki Ainamo kertoo purjehduksen vaiheista. Lähtö tapahtui jouluaatonaattona vuonna 1931. Huonosta säästä johtuen joulua vietettiin kuitenkin Porkkalan edustalla Helsingin valojen kajastaessa horisontissa.

Myrskyjen ja erilaisten vaikeuksien jälkeen laiva pääsi Las Palmasiin, jossa alus oli komentajan vaihtamisen takia peräti kuukauden. Kaupungissa puhuttiin espanjaa, mutta ”kielitaidon puute ei ole koskaan merimiestä sanottavammin huolestuttanut”, Ainamo kertoo.

Laivan läksiäisiin satamasta liittyi tanssiaiset. ”Se merkitsi naisen ilmestymistä miehiseen valtakuntaamme.”

Kanariansaarilta alus suuntasi etelään, sillä päiväntasaajalla oli käytävä. ”Vain linjakasteen saanut saattoi palata kotiin todellisena merimiehenä.” Rituaalissa tarvittava rekvisiitta oli mukana jo laivan
lähtiessä Helsingistä. Vaikka filmi on mustavalkoinen, rituaalin värikkyyden voi nähdä.

”Kukaan ei tietenkään ollut niin terve ettei olisi rohtoja tarvinnut. Ja jos ei ymmärtänyt omaa parastaan, ne tukittiin suuhun törkeää lievempää väkivaltaa käyttäen. Kukaan ei ollut erikoisasemassa, ja myös meriupseerit kastettiin samalla tavalla.”

Aluksen lääkäri Ilmari Snellmanin kuvasi filmille monipuolisesti elämää aluksessa. Mukana on niin vapaa-ajan hetkiä kuin kannen kuuraamista.


Jätä kommentti