Team Rynkeby: Hirvensalo-Pariisi

Hirvensalo on hyvin edustettuna Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyssä tänä vuonna. Heinäkuussa matkalle kohti Pariisia ovat lähtemässä Hirvensalossa asuva Johanna Uutela, Hirvensalon apteekkari Marina Jungner ja entinen hirvensalolainen Mia Hällfors.

Uutela ja Jungner ovat ensikertalaisia, Hällfors on mukana toista kertaa: ”Ensimmäinen kausi jäi hieman torsoksi koronan takia. Silloin matka tehtiin Leville, mutta en lähtenyt sinne. Nyt kun tuli itsellä 50 täyteen ajattelin, että päämatkalle Pariisiin pitää lähteä mukaan.”

Uutela sanoo, että on seurannut Team Rynkebytä sosiaalisen median kautta jo aikaisemmin. Mukaan hän lähti tuttavien kautta: ”Olen tehnyt työmatkoja pyörällä kymmenen vuotta ja kiertänyt erilaisia saaristoreittejä, mikä auttoi tähän ryhtymisessä. Mutta on tämä ollut hieman haastavaa, kun oikeastaan puoliammattilaisesti treenataan yli 10 tuntia viikossa.”

Hirvensalon apteekin apteekkari Marina Jungner on myös yksi pyöräilyn sponsoreista. Hän sanoo, että toiminta sopii hyvin “liikkuvalle apteekille”, joka järjestää mm. sauvakävelyjä asiakkailleen.

“Ensikertalaisena minut on yllättänyt se sitoutuminen, jonka tällainen yhdessä tekeminen synnyttää. On keli mikä tahansa, niin porukalla on menty lenkille.”

Päivämatkat ovat noin 200 kilometriä, ja pyöräilykeli saattaa olla mitä tahansa. Mikä saa lähtemään hikeä ja hiertymiä uhmaten?

“Varainkeruu hyvään tarkoitukseen on tietysti se suurin motivaatio olla tässä mukana”, Jungner sanoo.

Team Rynkebyn tavoitteena on tukea vakavasti sairaita lapsia. Suomessa varoja kerätään Sylva ry:lle ja Aamu-säätiölle. Sylva tarjoaa tukea ja toimintaa syöpäsairaiden lasten perheille, nuorille ja nuorille aikuisille valtakunnallisesti. Aamu kohdistaa varoja lasten syöpäsairauksien tutkimukseen ja hoidon kehitystyöhön.

“Erityislapsen äitinä minun on helppo sitoutua näihin kohteisiin. Pidän tärkeänä myös sitä, että Suomen joukkueen hyväntekeväisyyskohteet ovat kotimaisia”, Mia Hällfors sanoo.

Kaikki kerätyt varat menevät toiminnan pyörittämisen vaatimien pakollisten kulujen jälkeen hyväntekeväisyyteen. Pyöräilijät kustantavat itse osallistumisensa ja pyöräilyvarusteensa. Taloudellinen panostus on muutamia tuhansia euroja, mutta esimerkiksi pyörän voi ostaa käytettynä. Myös ajallinen panostus on mittava: “Arkielämän ja treenaamisen kanssa on sovittamista, mutta onneksi tämä on kivaa ja kaiken vaivan arvoista”, Johanna Uutela sanoo.

Turun joukkueessa on mukana 38 pyöräilijää. Joukkue starttaa 6.7. Tuomiokirkolta kohti Helsinkiä, jossa kokoontuvat myös Espoon, Helsingin, Järvi-Suomen, Lahden, Ostrobothnian, Oulun ja Tampereen joukkueet.

Laivamatka Helsingistä Travemündeen on matkan ainoa lepopäivä. Sen jälkeen joukkueet polkevat joka päivä noin 10 tuntia. Joukkue etenee 20 pyöräilijän parijonossa, jossa ei ole tilaa sooloilulle.

”Siinä mennään niin tiiviissä paketissa eteen-päin, että turvallisuuden takia kaikkia ohjeita on noudatettava”, Hällfors sanoo.

“Toimintamme ytimessä on liikkuminen, hauskanpito ja toisista huolehtiminen yhdessä”, todetaan Team Rynkebyn esitteessä. Myös Hällfors, Uutela ja Jungner vahvistavat yhtenä naisena, että tästä on kyse.

“Sosiaalisuudella on tässä suuri merkitys, sillä tuntikausia kun ajaa siinä kaverin rinnalla niin väkisinkin tulee juteltua kaikenlaista. Samalla myös seurataan, että vieruskaverilla on kaikki hyvin.”

TeamR web
Marina Jungner (vas), Johanna Uutela ja Mia Hällfors keräävät varoja pienten hyvinvointiin polkemalla heinäkuussa Pariisin.

Suomesta kuusi miljoonaa euroa

Team Rynkeby on pyöräillyt vuodesta 2001 lähtien. Tavoitteena on kerätä varoja hyväntekeväisyyteen oman hyvinvoinnin ja kuntoilun merkeissä. Joukkue pyöräilee joka vuosi Pariisiin samalla tavalla kuin homman aloittanut tanskalainen Knud Vilstrup aikoinaan.

Tällä kaudella on mukana 2 026 pyöräilijää ja 538 huoltotiimiläistä, jotka ovat jakautuneet 62 paikalliseen joukkueeseen 9 eri maassa.
Suomalaiset ovat olleet mukana vuodesta 2013 lähtien. Viime vuonna Suomen joukkue keräsi 912 464 euroa hyväntekeväisyyteen.

Kymmenen vuoden aikana suomalaiset ovat lahjoittaneet noin kuusi miljoonaa euroa. Kirittävää naapureihin on rutkasti, sillä vuoden myöhemmin aloittanut Norja on lahjoittanut 7,8 M€ ja kaksi vuotta aikaisemmin aloittanut Ruotsi peräti 26 M€.

Kaikki luvut on julkaistu Team Rynkebyn nettisivuilla. Siellä myös korostetaan, että kokonaisuuden hallintokulut ovat aina korkeintaan 12 % kerätyistä varoista.

Juttu on julkaistu Maininki-lehdessä 4/2023 (kesäkuu).