Tekoäly sen kertoi

Kartta web
Tekoälyohjelman laatima kartta Hirvensalon ja Kakskerran saarista lähialueineen Käytetty ohjelma InvokeAI.

Keskustelu tekoälyn käyttöön liittyvistä mahdollisuuksista nousi viime syksynä uudelle tasolle, kun OpenAI-yhtiö julkaisi uuden version keskustelurobotistaan. Helppokäyttöinen ja toistaiseksi ilmainen ChatGPT toi tekoälyn jokaisen nettikäyttäjän ulottuville uudella tavalla.

ChatGPT vastaa luontevasti kysymyksiin laidasta laitaan, myös suomeksi. Sen avulla voi myös laatia ja tarkistaa ohjelmointikoodia, säveltää ja kirjoittaa vaikka esseitä tai runoja. Ristinollaakin sen kanssa on pelattu.

Testasimme toimituksessa, mitä ChatGPT ja muutama muu vastaava palvelu tietää Mainingin kotikulmista. Vastauksia on lyhennetty toiston välttämiseksi.

MINKÄLAINEN PAIKKA ON TURUSSA SIJAITSEVA HIRVENSALO?

ChatGPT: Hirvensalo on pääosin asuinalue, joka on suosittu erityisesti perheiden keskuudessa. Alueella on paljon omakotitaloja, mutta myös kerrostaloja ja rivitaloja. Hirvensalo on tunnettu kauniista luonnostaan ja sen läheisyydessä sijaitsevasta Kakskerran saaresta, joka on suosittu retkikohde. Hirvensalon rannoilla on useita uimarantoja ja venesatamia, joita käytetään kesäisin paljon.

Hirvensalossa on myös palveluita, kuten kauppoja, kouluja ja päiväkoteja. Alueella on myös ravintoloita ja kahviloita. Hirvensaloon pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä ja alueella on myös hyvät pyöräilymahdollisuudet.

Chatsonic: Hirvensalo on Turun edustalla sijaitseva noin 12,8 neliökilometrin kokoinen saari. Saarella asuu noin 9 000 ihmistä ja se kuuluu Hirvensalon-Kakskerran suuralueeseen. Saarella on 14 kaupunginosaa, joista vanhimmat ovat peräisin 1200-luvun lopulta. Hirvensalon juuret ulottuvat myös esihistoriallisiin aikoihin, sillä saaren pohjoisosan maasto oli sopiva pysyvään asutukseen jo kivikauden lopulla.

Hirvensalo oli osa Maarian kuntaa, kunnes se liitettiin Turkuun vuonna 1944. Saarelle pääsee nykyään sillan kautta, mutta ennen siltaa saareen pääsi vain lautalla tai veneellä. Hirvensalossa on hyvät palvelut perheille, mukaan lukien koulut ja päiväkodit. Alue on myös suosittu monipuolisten asumisvaihtoehtojen, kuten omakotitalojen ja omistusasuntojen, vuoksi.

EasyPeasy: Hirvensalo on yksi Turun kaupunginosa ja samalla suuri saari, joka sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Turun keskustasta. Hirvensalo on asukasluvultaan yksi Turun suurimmista kaupunginosista ja se on erittäin suosittu asuinalue, jossa on paljon omakoti- ja rivitaloasuntoja. Alueella on myös useita kouluja, päiväkoteja, kauppoja ja muita palveluita.

Hirvensalon rannat ovat erittäin suosittuja, sillä alueella on paljon uimarantoja, venesatamia ja muita vesistöön liittyviä palveluita. Hirvensalon luonto on erittäin kaunis ja monipuolinen, ja alueella on runsaasti ulkoilumahdollisuuksia. Esimerkiksi Hirvensalon luontopolku ja Saaronniemen ulkoilualue ovat suosittuja retkikohteita.

Hirvensalossa sijaitsee myös Turun suurin urheilukeskus, Kupittaan urheilupuisto, jossa on lukuisia urheilukenttiä ja -halleja. Alueella järjestetäänkin useita urheilutapahtumia ja -turnauksia vuosittain.

KERRO TARKEMMIN KAKSKERRASTA

ChatGPT: Kakskerran saari on suosittu retkikohde, ja se tarjoaa monipuolista tekemistä ja nähtävää. Saarella on esimerkiksi kauniita hiekkarantoja, joiden läheisyydessä voi nauttia auringosta ja uida. Saaren pohjoisosassa sijaitsee Kakskerran kirkko, joka on peräisin 1300-luvulta ja on yksi Turun vanhimmista kirkoista.

Kakskerran kierros on noin 10 kilometrin pituinen reitti, joka kiertää saaren ympäri ja tarjoaa upeita näkymiä merelle ja saaristoon. Saarella on myös palveluita, kuten ravintoloita ja majoituspalveluita. Kakskerralla on myös venesatama, jossa voi yöpyä veneessä tai vuokrata veneen ja tutustua saaristoon.

Chatsonic: Kakskerta on suosittu veneilijöiden ja pyöräilijöiden keskuudessa. Saarella on myös uimaranta, kaksi koulua, päiväkoti, kauppa ja kirkko. Saarella on myös oma luonto ja maisemat, jotka houkuttelevat retkeilijöitä ja ulkoilijoita. Saarelle pääsee lautalla, joka kulkee Kakskerran ja Ruissalon välillä. Kakskerta on rauhallinen paikka asua, mutta toisaalta saarella on myös paljon tapahtumia ja aktiviteetteja, esimerkiksi kesäteatteri ja valtakunnalliset koiranäyttelyt.

Easy Peasy: Kakskerran pinta-ala on noin 40 neliökilometriä, joten saarella on runsaasti tilaa ulkoiluun ja erilaisiin aktiviteetteihin. Saaren läpi kulkee noin 25 kilometrin mittainen Kakskerran kierros -niminen reitti, joka tarjoaa upeat maisemat ja kulkee monien merkittävien kohteiden, kuten kirkkojen, kartanoiden ja ulkoilualueiden, kautta.

Saaren etelärannikolla sijaitsee Kakskerran satama, joka on erinomainen paikka aloittaa saaren kiertely. Satamasta lähtee säännöllisesti veneitä ja lauttoja, jotka kuljettavat matkailijoita Kakskerran lähistöllä sijaitseville saarille ja ulkoilualueille. Saarella on myös useita ravintoloita ja kahviloita, joista voi nauttia paikallisista herkuista ja virvokkeista.

MIKÄ ON AIRISTO?

ChatGPT: Airisto on Turun saaristossa sijaitseva merialue, joka ulottuu Airiston sillalta Kustaviin asti. Airisto on suosittu veneily- ja lomakohde, joka tunnetaan kauniista luonnostaan ja monipuolisista aktiviteeteistaan. Airiston rannoilla on useita veneilykeskuksia ja vierasvenesatamia, joissa voi yöpyä veneessä tai vuokrata veneen ja tutustua saaristoon. Alueella on myös erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kuten mökkejä ja huviloita, joita voi vuokrata lomailuun.

Airistolla on myös hyvät kalastusmahdollisuudet, ja alueella järjestetään usein erilaisia kalastusretkiä. Lisäksi Airistolla voi harrastaa muun muassa melontaa, sukellusta ja pyöräilyä.

Chatsonic: Airisto on alue Saaristomerellä, joka koostuu kapeista salmista, saarista ja luodoista. Alue sijaitsee Paraisten ja Naantalin kaupungeissa ja on tunnettu maisemanähtävyyksistään. Alueella on myös Airisto Marina, joka on uudistettu turistikohde ja venesatama. Marina tarjoaa vieraspaikkoja veneille ja saunan, joka koostuu kahdesta erillisestä osiosta. Alueella on myös useita uponneita laivoja, joista osa on nykyään hylyinä Saaristomeren pohjassa.

EasyPeasy: Airisto on suuri ja suosittu vesistöalue, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Turun keskustasta. Airisto on erittäin suosittu veneilijöiden ja muiden vesielämästä nauttivien keskuudessa, sillä alueella on runsaasti upeita saaria, lahtia ja poukamia. Airiston vesistöalueen suosio johtuu erityisesti sen kauniista luonnosta ja runsaasta eläimistöstä. Saarilla ja rannoilla voi nähdä muun muassa hylkeitä, kalasääskiä ja muita merilintuja. Alueella on myös hyvät kalastusmahdollisuudet ja kalastajien kannattaa hankkia asianmukaiset luvat ennen kalastuksen aloittamista.

Airistolla on myös useita erilaisia tapahtumia ja festivaaleja erityisesti kesäkaudella. Esimerkiksi Airisto Classic -tapahtuma, jossa esitellään historiallisia veneitä, houkuttelee vuosittain paljon kävijöitä.

USKOTTAVAN TUNTOISIA VASTAUKSIA

Tekoälybotit keräävät tietonsa netissä julkaistusta materiaalista ja muokkaavat niiden perusteella uskottavan kuuloisia vastauksia. Tietojen oikeellisuuden suhteen saa kuitenkin olla varuillaan, kuten turkulaiset jo edellisistä vastauksista huomasivat, vaikka pääosin vastaukset olivat melko hyviä.

Tekoälyohjelmien ongelmana tuntuu olevan, että ne yrittävät luoda vastauksen, vaikka eivät tiedä asiasta paljon mitään. Joskus olisi parasta myöntää tietämättömyytensä, kuten seuraavat ChatGPT:n vastaukset osoittavat.

KERRO TURKULAISISTA KIRJAILIJOISTA

Tässä muutamia esimerkkejä tunnetuimmista turkulaisista kirjailijoista:

  • Johan Ludvig Runeberg (1804-1877)
  • Frans Eemil Sillanpää (1888-1964)
  • F.E. Sillanpään oppilas, kaupunginkirjaston johtajana
  • toiminut Mika Waltari (1908-1979)
  • Kjell Westö (s. 1961)

Moni nykyajan kirjailija asuu ja työskentelee Turussa, kuten esimerkiksi Rosa Liksom (s. 1958) ja Juha Hurme (s. 1959).

KERRO TURKULAISISTA TAITEILIJOISTA

Tässä muutamia esimerkkejä tunnetuimmista turkulaisista taiteilijoista:

  • Akseli Gallen-Kallela (1865-1931)
  • Eero Järnefelt (1863-1937)
  • Reidar Särestöniemi (1925-1981)
  • Nina Roos (s. 1956)
  • Maija Luutonen (s. 1978)

Turku on edelleen tärkeä kulttuurikaupunki, joka houkuttelee taiteilijoita ympäri Suomea ja maailmaa.

Juttu on julkaistu Maininki-lehdessä 2/2023. Lue näköislehti.

Jätä kommentti