Turun kaupunki varautuu pakolaisten tuloon

Turun kaupunki valmistautuu ottamaan vastaan Ukrainan sotaa pakevenia pakolaisia. Pormestari Minna Arve kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että tarvittavia toimenpiteitä valmistellaan.

Kaupunki varautuu tilanteeseen yhteistyössä muiden kuntien ja viranomaisten sekä vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen. Kaupungin omat palvelut tukevat varautumista.

Tiedotustilaisuudessa ei esitetty mitään arviota siitä, kuinka paljon pakolaisia Turkuun tai Turun seudulle mahdollisesti olisi tulossa. Toistaiseksi pakolaisia on Ukrainasta tullut Suomeen asti melko vähän, vaikka maasta on paennut jo lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Pormestari Arveen mukaan kaupunki on lisännyt myös kybervaikutamiseen liittyvää varautumista. Tietoturvasta huolehtiminen koetaan nyt erityisen tärkeäksi.

Kaupunki on saanut runsaasti tiedusteluja väestönsuojista. Arveen mukaan tilanne on se, että yleisiä väestönsuojia ei ole, vaan tarvittaessa on tukeuduttava kiinteistökohtaisiin väestönsuojatiloihin.

Omalta kiinteistöyhtiöltä kannattaakin tarkistaa pelastussuunnitelman ajantasaisisuus.

Arve korosti, että tilanne Turussa on rauhallinen, eikä syytä suurempaan huoleen ole tällä hetkellä. Omasta varautumisesta kannattaa hänen mukaansa kuitenkin aina huolehtia:

”Kotona kannattaa pitää varastossa tarvikkeita, joita tarvitaan, jos esimerkiksi sähköt katkeavat pariksi-kolmeksi päiväksi.”

Turku tuomitsee

Tutun kaupungi on omalta osaltaan tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kaupunki on katkaisuut ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kanssa toistaiseksi. Myös PIetarissa toimivan Suomi-instituutin toiminta on keskeytetty.

Perjantaina kaupunki poisti Forum Marinumin edustalta laatan, joka kiinnitettiin paikoilleen vuonna 2014 presidentti Putinin vieraillessa kaupungissa.

Kaupunki on myös antanut rahallista tukea Ukrainan sodan aiheuttaman humanitaarisen kriisin auttamiseksi.

Lemmikkejä tulossa myös

Kaupunki on erikseen tiedottanut käytännöistö, jotka liittyvät pakolaisten mukana kulkeviin lemmikkieläimiin.

Kaupunki noudattaa Ruokaviraston ohjeista, joiden mukaan koirille annetaan ekinokokkilääkitys rajalla. Kaikki muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.

Turussa valvontaeläinlääkäri siruttaa ja rokottaa lemmikkejä, joiden omistajat eivät itsenäisesti pysty huolehtimaan asiasta.

Suomi noudattaa lemmikkieläinten kohdalla Euroopan komission pyyntöä ja sallii pakolaisten lemmikkien maahantulon omistajan kanssa, vaikka lemmikin maahantulon edellytykset eivät täyttyisikään. Pakolaisten on ilmoittauduttava rajalla Tulliin, joka kirjaa päätökseen kaikki olemassa olevat tiedot lemmikistä, omistajasta ja määränpäästä.

Päätöksessä luetellaan velvoitteet omistajalle sen mukaan, millaisia puutteita maahantulovaatimuksissa on ollut. Puutteet voivat koskea esimerkiksi sirutusta, rabiesrokotusta tai madotusta.