Ukraina, Suomi, Hirvensalo

Hirvensalon Moikoisista on linnuntietä mitattuna matkaa Ukrainan Tšerkasyyn 1370 kilometriä. Tšerkasy on hieman Turkua suurempi kaupunki, joka sijaitsee parisataa kilometriä Kiovasta etelään Dneprin rannalla.

Hirvensalolainen Olena Herasymenko sanoo, että hänen ukrainalainen kotikaupunkinsa Tšerkasy on toistaiseksi säästynyt vakavilta sotatoimilta. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

Olena Herasymenko muutti Suomeen 14 vuotta sitten. Hän on Suomen ukrainalaiset -yhdistyksen puheenjohtaja. Valtakunnalliseen yhdistykseen kuuluu noin 150 jäsentä, joista suurin osa asuu Turussa ja Turun seudulla.

Yhdistys on perustettu vuonna 2009 Suomessa asuvien ja tänne töihin tulevien ukrainalaisten avuksi ja yhteisöksi. Helmikuussa alkanut sota muutti yhdistyksen toiminnan
täydellisesti.

Valimatka
Välimatkan mittaus: distance.to. Kartta: OSM

”Suomeen ja Turkuun on tullut paljon pakolaisia, etupäässä naisia ja lapsia. Järjestämme heille apua samalla, kun keräämme apua Ukrainaan lähetettäväksi”, Herasymenko sanoo.

Yhdistys järjestää harrastuskerhoja lapsille. Suunnitteilla on mm. muovailukerho, animaatiokerho ja pienimmille lapsille tanssimista.

Aikuisille yhdistys suunnittelee matematiikkakerhoa. Aritmetiikkaan ei ole tarkoitus perehtyä kovin syvällisesti, mutta tarvetta on kouluttaa pakolaisille suomalaisia peruskäsitteitä, jotka liittyvät esimerkiksi kaupassa asioimiseen ja rahan laskemiseen.

Kerhot ovat ilmaisia, koska ne järjestetään vapaaehtoisvoimin.

”Viro-keskuksesta saimme vinkin, että voisi olla halukkaita opettamaan esimerkiksi suomea pakolaisille”, Herasymenko sanoo.

Tavaralahjoituksia varten yhdistys on saanut käyttöönsä varastotilan Tuontikatu 7:stä. Esimerkiksi lääkkeet, hygieniatarvikkeet, kuivaruoka, säilykkeet ja taskulamput paristoineen otetaan mielellään vastaan. Ylipäätänsä sellainen tavara, joka säilyy ja jota on helppo kuljettaa.

”Toivomme, ettei tuotaisi vaatteita eikä kenkiä. Myöskään huonekaluista ei ole nyt hyötyä.”

Tuontikadulle voi viedä käyttökelpoista tavaraa arkisin kello 8-16 ja viikonloppuisin kello 10-16.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki ja Punainen Risti ovat avanneet yhteisen Avustuspisteen Itäharjulla (Rautakatu 10). Se on avoinna lahjoittajille maanantaisin kello 9–18 ja tiistaisin kello 10–14.