Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin helmikuun näyttely on arkkitehtuurinäyttely, joka esittelee arkkitehtien Matti Sanaksenahon ja Pirjo Sanaksenahon suunnittelemia rakennuksia.
Matti ja Pirjo Sanaksenaho ovat työskennelleet yhteisessä toimistossaan vuodesta 1993 lähtien. Matti Sanaksenahon suunnittelu-ura alkoi jo arkkitehtiopiskelijana 1989 yhdessä Monark -ryhmän kanssa voitetun Sevillan maailmannäyttelypaviljonkikilpailun myötä. Helvetinkoluksi nimetty Suomen paviljonki valittiin 1992 EXPO:n parhaaksi paviljongiksi.
Sanaksenahot valmistuivat arkkitehdeiksi 1993 Teknillisestä korkeakoulusta. Yhteisen toimiston ensimmäinen projekti oli opiskelija-asuntola Vaasaan.
Näyttely esittekee seuraavat toimiston toteuttamat työt:
- Tyhjä tila, Saarijärvi 1993 (Matti Sanaksenahon diplomityö)
- Talo Tammimäki, Espoo 2001
- Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli, Turku 2005
- Talo Musu, Jyväskylä 2010
- Ylioppilaiden terveystalon YTHS laajennus, Helsinki 2010
- CIPEA villa, Nanjing, Kiina 2014
- Talo Karkiainen, Espoo 2015
”Arkkitehtuurin lähtökohtia ovat eläytyminen ihmisen kokemukseen rakennuksessa, vuoropuhelu ympäristön kanssa, veistoksellinen muodonanto, yksiaineisuus ja patinoituvien luonnonmateriaalien käyttö. Arkkitehtuurilla on yhtymäkohtia minimalistiseen kuvanveistotaiteeseen”, Sanaksenahot luonnehtivat.
Matti Sanaksenaho on työskennellyt Oulun yliopiston nykyarkkitehtuurin professorina vuodesta 2011. Pirjo Sanaksenaho on ollut rakennussuunnittelun professori Aalto-yliopistossa vuodesta 2014 ja Arkkitehtuurin laitoksen johtaja vuodesta 2019. Heidän toimistonsa sijaitsee Espoossa.