Walker Group: Vain hyvää musiikkia

walker group esiintymässä
Walker Group esiintyi kesällä 2022 Kakskertapäivillä. Kuva: Seppo Kemppainen.

”Nykyinen kombo on mielenkiintoinen. Bändissä on monipuolista osaamista”, sanoo Pertti Nordgren, joka kesken helteiden on tullut treenikämpälle haastatteluun kesäasunnoltaan Kakskerrasta.

Bändi on Walker Group, jonka historia juontaa juurensa kauas 1960-luvulle. Aluksi yhtye toimi Stonefaces-nimellä, mutta nimi vaihtui, kun stones- ja faces-johdannaisia bändejä alkoi olla liikaa. Uusi nimi löytyi luontevasti The Walker Brothersin kautta.

Vuosien varrella kokoonpanot ovat vaihdelleet. Ainoa alkuperäinen jäsen nykyisessä kokoonpanossa on bändin perustanut Pertti Nordgren (kitara, laulu, huuliharppu). Muut nykyiset jäsenet ovat Sakari Kivinen (pedalsteel-kitara, kitara), Jari Lehtinen (laulu, perkussiot), Kari Rautio (rummut) ja Ari Ainasoja (basso, laulu).

Monipuolista osaamista on kertynyt vuosikymmenien varrella. Laulaja Jari Lehtinen kertoo laulaneensa ”siellä sun täällä”, historiasta löytyvät mm. Spiders, New Spiders ja 70-luvulla Savannisukka.

”Jo koulussa sain laulusta aina täyden kympin. Lapsia oli paljon ja kellarissa järjestettiin konsertteja, joissa lauloin Elvistä ”remuenglannilla. Meillä kuunneltiin kotona paljon levyjä, joita sain lainaksi Levykaupasta, jota pyöritti kummitätini mies.”

Sakari Kivinen toimi 35 vuotta eri musiikkiopistojen rehtorina. Hän on soittanut mm. Anneli Saariston kiertueilla ja Porin kaupunginteatterissa. Uudenmaankatu 15 ja Yellow olivat hänen nuoruutensa soittokouluja.

”Aluksi soitin pianoa, mutta se vaihtui The Beatlesin myötä kitaraan. Erilaisia kotibändejä perustettiin nopeasti sen jälkeen.”

Pertti Nordgren puolestaan kertoo, ettei hänen lapsuuskodissaan juurikaan kannustettu musiikin harrastamiseen.

”Alussa oli intoa enemmän kuin taitoa, ja välineet olivat mitä olivat. Helpommalla olisi päässyt, jos olisi saanut koulutusta soittamiseen nuorena. No, nyt on kuitenkin opittu soittamaan.”

Pertti Nordgren, Sakari Kivinen ja Jari Lehtinen.
Pertti Nordgren, Sakari Kivinen ja Jari Lehtinen Walker Groupin treenihuoneessa. Kuva Seppo Kemppainen.

walker group ja The renegades

Walker Groupin toiminta oli välillä aika hiljaista, mutta kymmenisen vuotta sitten tapahtui aktivoituminen, kun bändi alkoi esittää suosittuja The Renegades teemailtoja. 60-luvun rock- ja pop onkin säilynyt koko ajan yhtyeen musiikillisena johtotähtenä.

”Jonkin verran soitamme myös 70-luvun musiikkia, mutta sitä seurannut kasarimusiikki ei meiltä taivu lainkaan.”

”Ylipäätänsä soitamme kaikkea hyvää musiikkia, ja meidän mielestämme se tarkoittaa siis 50-60-70-lukujen musiikkia.”

Nykyisin keikkoja on 5-10 vuodessa erilaisissa tilaisuuksissa. Enemmänkin voisi olla, mutta toisaalta bändin kaikki jäsenet ovat aktiivisia eläkeläisiä. Sakari Kivinen kertoo olevansa seitsemässä bändissä mukana, joten aikataulujen sovittaminen yhteen ei aina ole kovin yksinkertaista.

Mikä sitten saa miehet aina vaan palaamaan treenikämpälle soittamaan?

”Tämä on pahuksen hauskaa ja energisoivaa”, sanoo Sakari Kivinen. ”Yksin kotona soittaminen ei riitä, vaan tarvitaan vuorovaikutusta. Kun bändi lähtee rullaamaan, siinä on telepatiaa mukana.”

”Kun soitetaan yhdessä, musiikkia täytyy välillä myös lainata toiselle. Ihan samalla tavalla kuin pallopeleissä yhteistyön täytyy toimia”, sanoo Pertti Nordgren.

”Tavoitteena on tulla koko ajan paremmiksi. Sohvalle ei parane jähmettyä”, Jari Lehtinen täydentää.

WalkerGroup web2
Walker Group 1960-luvulla: Vasemmalta Ismo Lindqvist, Simo Ekholm, Pertti Nordgren, Olli Huvila ja Harri Jalava. Kuvan julkaisulupa: Föribeat Kustannus.

Seuraavan kerran Walker Groupia voi kuulla livenä Beat on the Boat -tapahtumassa Borella 1.10.

Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä painetussa Maininki-lehdessä 5/2022.

Jätä kommentti