Ensi vuonna uusi Hirvensalon seurakuntakeskus?

Hirvensalon uusi seurakuntakeskus aiotaan saada valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä. Jos kirkkovaltuusto hyväksyy hankkeen kesäkuussa, purkutyöt käynnistyvät jo heinäkuussa.

Yhteinen kirkkoneuvosto esitti toukokuun lopulla, että vanha seurakuntakeskus puretaan ja tilalle rakennetaan uusi. Urakkatarjousten perusteella hankkeen kustannusarvio on 8,5 miljoonaa euroa. Hankkeeseen oli jo varattu hieman enemmän, mutta tarjouskierros alensi kustannuksia.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan seurakuntakeskus piti purkaa kokonaan. Tähän ei kaupungilta kuitenkaan olisi tullut lupaa, joten seurakuntayhtymä perui hakemuksensa.

Suunnitelmien mukaan vanhaa kirkkosalia laajennetaan uudella kirkkosalilla, joka on myös jaettavissa kahteen osaan. Vanhan kirkkosalin muoto säilytetään ja samoin vanhan kirkkosalin rakenteita pyritään säilyttämään niin paljon kuin on mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa sisäseinien säilyttämistä. Katto ja lattia puretaan kokonaisuudessaan.

Toisen osan alempaan kerrokseen sijoittuvat nuorisotilat, diakonian vastaanottotilat ja partiotilat sekä sosiaali- ja varastotiloja, väestönsuoja ja tekniikkatilat. Ylempään kerrokseen sijoittuvat kerhotilat ja niitä palvelevat aputilat, monitoimitila ja työhuone sekä vahtimestarin tila ja WC-tilat.

Kaupunki myönsi hankkeelle rakennusluvan toukokuussa. Lupaan liittyy ehto, joka koskee kirkon edustalla, portaikon lähellä olevaa ”itsenäisyyden kuusta”. Päätöksen mukaan kuusta ei saa kaataa, mikäli se ei kuntonsa puolesta aiheuta vaaraa.

havainnekuva
Kuva: LPR-Arkkitehdit

Seurakuntayhtymän teettämän kuntoarvion mukaan kuusi on terve, joten näillä näkymin se on jäämässä paikoilleen kirkon edustalle. Seurakuntayhtymä on esittänyt kuusen kaatamisesta ennen kaikkea sen takia, että se peittää kirkon taakseen. Suunnitteluvaiheessa ei ole löydetty merkintää, että kyse olisi itsenäisyyden kuusesta. Asia tuli esille rakennusluvan käsittelyn yhteydessä jätetyssä huomautuksessa.

itsenäisyyden kuuset

Pääkonsuli Rudolf Ray lahjoitti testamentissaan vuonna 1930 eduskunnalle itsenäisyyspäivänä 6.12.1917 istuttamansa kuusen. Kuusi istutettiin Helsingin Kaivopuistoon. Lahjoittajan toivomuksensa oli, että kuusen siemeniä olisi voitu lahjoittaa kunnille uusien itsenäisyyskuusien istuttamiseksi. Puu kuitenkin vaurioitui sotavuosien pommituksissa.

Kun Suomi vuonna 1967 täytti 50 vuotta, monille paikkakunnille istutettiin itsenäisyyden kuusia, mutta niiden siemenet jouduttiinkin hankkimaan muualta. Kampanjan takana ollut SOK myi näitä Kotikuusia laattoineen yli 30 000 kappaletta, ja jotkut osuuskaupat lahjoittivat kuusia oman alueensa kouluille.

Turussa itsenäisyyden kuusi istutettiin Kauppakorkeakoulun viereeen Rehtorinpellon puistikkoon Flooran päivänä 13.5.1967.

Kuusentaimenien mukana tulleessa kuparilaatassa oli teksti: ”Kotikuusi, istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana”.

Istutettiinko Hirvensalon kirkon edustalle Kotikuusi? Siihen liittyvä kyltti kuusen juurelta on hävinnyt, joten asiasta ei ole varmuutta. Jos jollain lukijalla on tietoa asiasta, voi ottaa yhteyttä toimitukseen (toimitus@maininkilehti.fi, puh. 045 7836 5616).

Jätä kommentti