Hirvensalossa muurattiin uuden seurakuntakeskuksen peruskivi paikalleen

Turun Martinseurakunnan Hirvensalon seurakuntakeskuksen peruskivi muurattiin torstaina 4.4.2024. Muuraustilaisuutta saatiin viettää upeassa kevätsäässä.

”Keskuksen peruskivi oli tarkoitus muurata jo aikaisemmin, mutta haluttiin, että se sijoitetaan kirkkosalin alle, joka on rakennusvuorossa vasta nyt keväällä. Siksi rakentaminen on jo pitemmällä kuin yleensä peruskiveä muurattaessa”, sanoi kiinteistöjohtaja Kalle Luoma Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Hirvensalon Honkaistentielle nouseva seurakuntakeskus toimii monitoimitilana: paikalle nousevat kokoontumistilat lasten ja nuorten kerhoja ja partiota varten, diakonian vastaanottotilat ja tietenkin uljas kirkkosali.

”Uskon, että rakentajille voi juuri kirkon rakentamisessa olla jotain ihan erityistä. Talo, jota tehdään, on seissyt tällä paikalla jo vuosikymmeniä. Tässä rakennetaan arkkitehtuuria, joka säilyy vuosikymmenet – ehkä jopa vuosisadat”, kuvasi Martinseurakunnan vs. kirkkoherra Saara Palmunen puheessaan muuraustilaisuudessa.

”Eivätkä tätä kirkkoa rakenna vain rakennusalan ammattilaiset: Meitä kirkon rakentajia ovat myös kaikki luottamushenkilöt ja seurakunnan työntekijät. Kirkko rakentuu myös seurakuntalaisten muistoista, vuodenkierron perinteistä ja kokemuksista, joita täällä aikanaan syntyy”, Palmunen jatkoi.

”Mutta aivan ennen kaikkea kirkko rakentuu kaikkivaltiaan Jumalan siunauksesta. Hän itse rakentaa maan päällä kirkkoaan ja rakentaa tätäkin taloa. On Jumalan tahto, että me ihmiset maailmassa palvelemme täällä toisiamme ja taivaallista Isäämme ja rakennamme paikkoja, joissa saamme kohdata lähimmäisemme ja olla vuorovaikutuksessa Jumalan kanssa. Me rukoilemme, että tämä temppeli saa rakentua vieraanvaraiseksi taloksi, jossa seurakunnan on hyvä toimia Jumalan työssä”, hän korosti.

Vanhan rakennuksen henkeä

Martinseurakunta sai odottaa päätöstä uuden seurakuntakeskuksen rakentamisesta Hirvensalon Moikoisiin pitkään. Arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema ja vuonna 1962 valmistunut rakennus päätyi sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon vuonna 2019 ja se lopulta purettiin vuoden 2023 syksyllä. Vanhasta rakennuksen henkeä tuotiin kuitenkin nykypäivään säästämällä alkuperäisen kirkkosalin sisäseinät ja korkea muoto.

Uuden rakennuksen on suunnitellut LPR-arkkitehdit Oy ja pääurakoitsijana toimii Aura Rakennus Länsi-Suomi Oy. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2023 ja valmiiksi rakennus on tarkoitus saada vuoden 2025 keväällä. Rakennuksen kustannusarvio on 8,5 miljoonaa euroa.

Rakennuksella on suuri merkitys Martinseurakunnalle, sillä Hirvensalon saarella asuu paljon lapsiperheitä ja saarelle rakennetaan tulevaisuudessakin.

Tilaisuudessa puheita pitivät Saara Palmusen ohella kiinteistöjohtaja Kalle Luoma, luottamushenkilö Seppo Muurinen, pääsuunnittelija Jonni Lampinen (LPR-arkkitehdit Oy) sekä pääurakoitsija Mikko Kilpi (Aura Rakennus Oy Länsi-Suomi). Perustamiskirjan puolestaan luki kirkkoherra Tuomo Norvasuo ja seuranneessa kahvitilaisuudessa musisoi seurakunnan kanttori Timo Ustjugov.

Peruskiveen muurattiin mukaan metallinen lieriö, jonne laitettiin perinteiseen tapaan päivän Turun Sanomat, tuorein Lilja-lehden numero, seurakunnan pääsiäis- ja kevätesite, vanhan seurakuntakeskuksen avaimet sekä kaikki saatavilla olleet metallirahat. Jokainen läsnäolija pääsi osallistumaan kunniatehtävään ja muuraamaan osansa peruskivestä.

Teksti ja kuvat: Juhani Mistola

Saara Palmunen