Kotka kaartelee jo saarten yllä

merikotka
Kuva: Jouko Högmander

Linnustomme muuttuu – kotkatkin kaartelevat jo saarten yllä

Talven selän taittuminen on alkanut ja aurinkoiset kevätpäivät näkyvät ja kuuluvat myös Turun saarten luonnossa. Useimmille tuttuja varhaiskevään äänimaailman rikastuttajia ovat lintulautojen vakiovieraat, tiaiset, viherpeipot, mustarastaat, keltasirkut ja varpuset.

Turun saarille tunnusomaisia ovat myös tikat. Käpytikka on niistä yleisin, mutta usein voi tavata myös sen pienemmän sukulaisen pikkutikan ja satunnaisesti myös suuren harvinaisuuden, valkoselkätikan. Harmaapäätikan ja palokärjen voi kohdata myös eri puolilla saaria. Vaikka ne ulkonäöltään on helppo erottaa toisistaan, niiden ääni on kuitenkin samankaltainen, ja lajien erottaminen pelkästään äänen perusteella vaatii kokemusta.

Vaikka lintulaudan ja lähiympäristön linnut monien mielestä vaikuttavat tutun turvallisilta, on Turun ja koko Suomen linnustossa käynnissä jatkuva muutos, joka viime vuosina on tuntunut kiihtyvän.

Lintulautojen lajistosta on hävinnyt mm. hömötiainen, joka kärsii vanhojen metsien vähenemisestä eikä koko Turun alueelta taida enää löytyä montaakaan pesivää paria. Hyvin tutkitusta Ruissalosta se hävisi jo 2000-luvun alussa.

Varpusen sijasta lintulautojen vakioasukas on nykyään pikkuvarpunen, jonka kannat ovat voimakkaasti kasvaneet. Uusi tulokas on myös nokkavarpunen, jonka voi tavata eri puolilla saarta. Esteettisyydessään viehättävä viiksitimali on isojen ruovikoiden lintu, jonka parhaiten kohtaa Friskalan luonnonsuojelualueen ruovikoissa tai lintutornilla.

Merikotkan nousu

Moni linnuista kiinnostunut saarten asukas on jo muutamien viime vuosien aikana saanut ihastella saarten taivaalla liitelevää merikotkaa. Sukupuuton partaalla käynyt laji on noussut alhon pohjasta ja sen kanta on vahvistunut ulommassa saaristossa jo siinä määrin, että rohkeimmat nuoret parit ovat asettuneet pesimään jo Turun lähisaarille.

Isoksi linnuksi merikotka elää piilottelevaista elämää ja vaikka sen taivaalla näkeekin kaartelemassa, erittäin harvoin sitä näkee saalistamassa. Itse olen kerran nähnyt Vapparin vesillä, kun kotka nappasi sorvan saaliikseen.

Linnut ovat hieno osa Turun saarien linnustoa ja kevään edistymisen myötä on taas mukava päästä niiden kautta seuraamaan kevään edistymistä. Friskalan luonnonsuojelualue ja sen lintutorni onkin yksi parhaita vierailupaikkoja linnuista ja luonnosta kiinnostuneille saarelaisille ja muille kaupunkilaisille.

Mikko Jokinen, puheenjohtaja, Arkipelagia-seura

Kirjoitus on ensimmäinen osa Maininki-lehden ja Arkipelagia-seuran yhteistyötä