”Taiteilija ei kuole! Hän vain siirtyy teoksiinsa.” Matti Rag Paananen (1939 – 2022)

Hirvensalossa jyrkän Toijaistentien puolivälissä oleva keltainen puutalo on ollut vuodesta 1968 Matti ja Ammi Paanasen koti. Talon isäntä, Rag Paanasena tunnettu monitaiteilija, maalasi kotonaan useita satoja teoksia, sävelsi ja kirjoitti niin että koti muuttui taidegalleriaksi, kokonaistaideteokseksi jo itsessään ja sai isännän mukaan nimen Ragala.

Ragalan kaksi kerrosta huone huoneelta katosta lattiaan on yhtä värien ja muotojen ilotulitusta, eletyn elämän tarinaa. Itetaiteilijan ehtymättömällä luomisvoimalla groteskista hauskaan toteutetut maalaukset ovat upea kokonaisuus. Voi vain kuvitella talon lumousta säveltäjän ja muusikon elinaikana musiikkeineen, aina uusine kirjallisine töineen ja maalauksineen, jollaista elämä oli vuoteen 2022. Tuolloin talo hiljeni.

Vahvasti ja äärettömän tuotteliaana elänyt taiteilija jätti Ammi-vaimolleen kokonaisen taidetalon, valtavan aarteen. Ja tässä nyt ollaan, osin pysähtyneessä ajassa, osin surun ja muistojen keskellä, josta kuitenkin on versoamassa ja viriämässä uutta.

Kuka oli Rag Paananen?

Kuka tämä voimamies sitten oikeastaan oli? Ensinnäkin Turussa syntynyt, se ehkä kiinnitti hänet pysyvästi kotiseutuun, niin seikkailija ja levoton reissumies kuin hän luomistyön ohessa olikin. Ura alkoi aikanaan ravintolapianistina 1960-luvulla ja bändin elättäessä itsensä jazzilla ja ragtimella, tarttui pysyvästi mukaan nimi Rag.

Muusikosta sukeutui myös taidemaalari ja kirjailija, tuottelias joka saralla. Rag Paanasen kuvataidetta on luonnehdittu värejä ja tunnetta pursuavaksi naivismiksi. Paanaset vierailivat Afrikassa monet kerrat ja ilmaisu on saanut vaikutteita sieltäkin.

Rag Paananen oli kaikkea paljon, myös paljon aliarvostettu. Asiantila, jota voisi elämänmurheeksikin kutsua, painoi mieltä, mutta purkautui kirjoituksissa loistavana huumorina. Sillä sitäkin Rag Paananen oli: lahjakas sanankäyttäjä, ajattelija, runoilija, taideteoreetikko – ja humoristi.

Ragala on taidegalleria, teoksia on myynnissä, muttei kokonaisuutta voi hajottaa maailman tuuliin. Talo ansaitsee tulla säilytetyksi juuri tällaisena kuin miksi se muotoutui taiteilijan eläessä. Talolle on saatava suojelijoita ja pelastusohjelma!

Ensimmäiset askeleet on ottanut viime vuonna perustettu turkulainen Kulttuuriyhdistys Riskiryhmä ry.

Rag Paanasen taidetta on saatu esille: muistonäyttely 1 oli Manillassa 21.3. – 11.4. Muistonäyttely 2 tulee syksyllä Hirvensalon Taidekappeliin. Näyttelyt kuratoi taidemaalari Anu Tuomi.

Rag Paanasen elämäntyöstä kertova musiikkiteatteri TAIDE PITKÄ, ELÄMÄ PÄTKÄ ajoittuu elokuuhun. Se esitetään juuri siellä missä kuuluukin eli Ragalassa, sen huoneissa ja pihamaalla.

Teksti ja kuvat: Merja Marjamäki

Ragalan eteisesta
Ragalan eteisestä